Košice podporujú kandidatúru Belehradu na EHMK 2020

28.03.2012 Košice

Košice 28.marca (TASR) - Vyjadriť podporu Belehradu pri kandidatúre na Európske hlavné mesto kultúry 2020, ako aj podnietiť rozvoj vzťahov medzi Košicami a Belehradom je cieľom dnešnej návštevy primátora Košíc Richarda Rašiho v hlavnom meste Srbska. Košice tak oficiálne podporia kandidatúru Belehradu na Európske hlavné mesto kultúry 2020.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Viktorínová, spolupráca v oblasti kultúry medzi Košicami a Belehradom bude predmetom stretnutia Rašiho a primátora Belehradu Dragana Đilasa. Obaja zároveň slávnostne podpíšu List o zámere o vzájomnej podpore občanov v projekte EHMK 2013, respektíve 2020.

„Mesto Belehrad, ako uchádzajúci sa o titul EHMK 2020, si tak bude môcť s Košicami vymieňať skúsenosti a obsahy v tejto oblasti. Primátor sa na pracovnej ceste v Belehrade stretne tiež s celým organizačným tímom Belehrad 2020, s ktorým po slávnostnom podpisovom ceremoniáli absolvuje aj tlačovú konferenciu,“ dodala Viktorínová.

Rozvoj kontaktov podporili veľvyslanci obidvoch krajín. Zvláštny záujem pre túto iniciatívu prejavila mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Srbska na Slovensku Radmila Hrustanović, pričom veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku Ján Varšo bude primátora mesta Košíc sprevádzať počas pobytu v Belehrade.

Mesto Belehrad od začiatku tohto roku začalo aktívne pracovať na kandidatúre. Začali s rekonštrukciou kultúrnej infraštruktúry, zlepšením spoločenských podmienok v oblasti komunitného rozvoja, veľmi širokým záberom univerzitnej spolupráce. Ich kandidatúra je úzko spojená s vojnovým a povojnovým obdobím v krajine a vplyvom týchto udalostí na cele mesto a krajinu.
 

Vyberte región